In het idyllische plaatsje Tombeek, een deelgemeente van Overijse, gelegen in de prachtige regio Vlaams-Brabant in België, pronkt het Kasteel Terdeck. Dit prachtige landgoed heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot enkele eeuwen geleden. Laten we ons verdiepen in de fascinerende geschiedenis van dit historische kasteel.

De oorsprong van Kasteel Terdeck dateert uit de 12e eeuw, toen het landgoed werd gebouwd als een residentie voor welgestelde families. Het kasteel was oorspronkelijk een traditioneel Vlaams landhuis, omgeven door uitgestrekte tuinen en parken. De bouwstijl weerspiegelde de architectonische trends van die tijd, met elementen van barok en classicisme.
Gedurende de 18e en 19e eeuw wisselde Kasteel Terdeck regelmatig van eigenaar. Het diende als residentie voor verschillende adellijke families, die elk hun eigen stempel drukten op het landgoed.
Kasteel Terdeck – een historisch juweel in Tombeek
Het majestueuze Kasteel Terdeck, in het Frans bekend als Château de Terdeck, heeft door de eeuwen heen een prominente rol gespeeld als leengoed en cijnsgoed van de Hertogen van Brabant. De oorsprong van de naam Ter Deck onthult zijn karakter, afgeleid van “ter eect” waarbij “eeck” verwijst naar imposante eikenbossen die eens uitgestrekte gebieden bedekten. Dit gehele domein werd in de middeleeuwen aangeduid als Eeckhout, een etymologische variant van Ter Deck.
De vermoedelijke oorsprong van dit kasteel gaat terug naar het begin van de 12e eeuw, mogelijk een pioniershof. De vroegste vermelding van Terdeck dateert van 21 december 1284, toen Hertog Jan I van Brabant negen bunders aan weiland en bos als cijns schonk aan Ter Deect.
In de 13e eeuw werd Ter Deck in leen gehouden door Hendrik van Rive, wat vervolgens overging naar Hendrik van Rive aan het einde van diezelfde eeuw. Dit prachtige landgoed kende eigenaren als Ridder J. de Deect, de familie de Helissem in 1400, en Gertrude de Nethen in 1473. Laatstgenoemde stichtte zelfs een kapel gewijd aan de Heilige Drievuldigheid. Later, in 1774, werd het landgoed verworven door de Ierse familie O’Sullivan.
Een intrigerende legende verbindt Keizer Karel met het kasteel, waarbij de keizer er ooit overnachtte nadat het wiel van zijn koets het begaf. Met dankbaarheid herstelden de inwoners van Tombek de koets en de volgende dag kon de keizer zijn reis voortzetten. Als een blijvende blijk van waardering schonk Keizer Karel “ten allen tijde” een jaarlijkse som aan alle Tombekenaars. Deze traditie wordt nog steeds in ere gehouden, waarbij elk jaar tijdens de Keizer Karel Feesten elke inwoner van Tombeek het equivalent van destijds ontvangt, namelijk 2,5 euro, te innen in het gemeentehuis.
In 1905 verwierf Baron Edouard Joly, een gereputeerde rechter uit Brussel, samen met zijn echtgenote Madeleine de Streel, het landgoed. Onder de vakkundige handen van de befaamde architect Paul Saintenoy werd het landhuis omgevormd tot een prachtig voorbeeld van de typisch Vlaams-barokke renaissancestijl.
Een erfenis in 1938 bracht Etiënne de Streel en zijn echtgenote Marina Corvin Kroukowski in het bezit van het kasteel, dat eerder toebehoorde aan Etiënne’s tante Madeleine. In 1979 verworven René Coopmans en Annie Yserbyt, als enige niet-adellijke eigenaren, het kasteel van Nicolas en Alain de Streel, zonen van Etiënne en Marina.
In 2013 ging Kasteel Terdeck over naar de familie Christian van der Beken – Pasteel en Savina van Caloen, die het met groot respect voor authenticiteit prachtig hebben gerestaureerd en er hun thuis van hebben gemaakt. Vandaag de dag bieden ze zelfs de mogelijkheid om te overnachten, waarbij één kamer beschikbaar is gesteld als Air B&B.
Het autobiografische werk “Het Volmaakte Geluk Bestond” van auteur Jos Essers biedt een meeslepende reis door de tijd, vooral wanneer gecombineerd met een verblijf op Kasteel Terdeck. Het boek werpt een licht op het avontuurlijke leven van een jonge jongen die met zijn ouders, die dienden als huispersoneel, op de zolders van het kasteel woonde. Hier komt een stukje verleden tot leven, doordrenkt met emotie en nostalgie, een constante rode draad in het boek.
Kasteel Terdeck is niet alleen een architecturaal meesterwerk, maar vertegenwoordigt ook een kostbaar cultureel erfgoed van Tombeek. Het weerspiegelt de geschiedenis en rijke tradities van de regio, en blijft een tastbare herinnering aan een betoverend verleden.
Kasteel Terdeck in Overijse blijft een levendig eerbetoon aan de rijke geschiedenis van de regio. Met zijn prachtige architectuur, bosrijke omgeving en culturele betekenis is het een waardevol erfgoed dat nog vele generaties zal blijven inspireren en verwonderen.
Jos Essers op Kasteel Terdeck
Jos Essers, auteur van het boek Het volmaakte geluk bestond, komt in 1956 als vierjarig jongetje met zijn ouders terecht op een kasteel in Overijse en woont er tot eind 1962. Zijn ouders en grootouders zijn het personeel van de toenmalige baron en barones. De kleine Jos beleeft er een héél bijzondere en gelukkige tijd. Hij gaat er op ontdekkingstocht, beleeft grootse avonturen, haalt kattenkwaad uit, kent veel vriendschap en soms ook verdriet. Door zijn ongebreidelde fantasie en natuurlijke nieuwsgierigheid raakt hij meermaals verzeild in spannende belevenissen, waarvan sommige zelfs faliekant hadden kunnen aflopen.
Beangstigende voorspelling
Geheel onverwachts ontmoet de kleine Jos een mysterieus meisje van wie hij een waarschuwing krijgt. Ook moet hij van haar een moeilijke opdracht uitvoeren. Hij hecht zich snel aan haar, maar meer dan een platonische relatie is onmogelijk. Het volmaakte geluk krijgt een deuk, wanneer het meisje afscheid van hem moet nemen. Hij is ontroostbaar. Kort daarop krijgt zijn geluk weer een dreun, nadat een beangstigende voorspelling die het meisje eerder had gedaan, waarheid wordt. Later beseft hij dat waar iets eindigt iets nieuws begint.
Auteur Jos Essers
De in Ukkel geboren Jos Essers, kind van Nederlandse ouders, brengt met dit ontroerende, grappige en tegelijk spannende relaas zijn eerste boek uit. Op meesterlijke wijze wordt de lezer ondergedompeld in spanning en nostalgie en meegevoerd naar het heerlijk zorgeloze, eenvoudige, maar in zijn geval niet-alledaagse leven van een kind in de jaren vijftig.
Leestip: Het boek van Jos Essers Het volmaakte geluk bestond is te koop in de reguliere boekhandel, internet boekwinkels, bij de auteur zelf en op Kasteel Terdeck.